Regionális Érdekvédelem Alapítvány

Hivatalos honlapja

Méltósággal a munkahelyeken! Elindult új programunk!

2024. januárban indult, az Emberség Erejével Alapítvány és az EU CERV Katalizátor programja által támogatott projektünkben egy régebbi projektünk célkitűzéseit szeretnénk a mai kor elvárásainak alapján aktualizálni. Miről is van szó?
"Méltósággal a munkahelyeken – közösségi összefogással a munkaerő-piaci kirekesztés, a méltánytalan bánásmód ellen" ez projektünk címe, és sok nyíregyházi lakos, vagy akár országosan is sokan érintettek lehetnek a problémában.
A problémakör, melyre megoldásokat keresünk, az esélyegyenlőség és az emberi méltóság, mint alapjog sérülékenysége a munka világában, elsősorban az idősebb korú (szenior), valamint a fogyatékkal élő munkavállalók/munkanélküliek körében. Sajnos az utóbbi években Magyarországon olyan folyamatok indultak meg a munkajogi szabályozásokban, hogy egyre kevésbé fontos a munkavállalók érdeke. A munkajogi kérdéseken túl egyre több az olyan probléma, amely az emberi méltóság sérülését jelenti. Ez a kiszolgáltatottabb északi, keleti régiókban fokozottan igaz. Talán majd mindegyikünknek van olyan tapasztalata, amely megalázó bánásmódról tanúskodik. Különösen nehéz helyzetben vannak azon munkavállalók, akik 40-45 évnél idősebbek, illetve fokozza a kiszolgáltatottságukat, ha emellett még pl. a romák, a fogyatékkal élők, nők körébe tartoznak. Számukra ezen régiókban szinte lehetetlen megfelelő álláshelyet találni, illetve számos megaláztatás, mobbing éri őket a munkahelyen. De paradox módon kiszolgáltatottak a pályakezdők is, akik most keresik első munkahelyüket, és még nagyon tapasztalatlanok a munka világában, könnyen át lehet őket verni, illetve sokszor lekicsinylően bánnak velük a munkahelyeken. Szerény eszközeinkkel de lelkes csapatunkkal ezen jelenségek ellen szeretnénk fellépni.
 
Katalizátor programunk főbb elemei, amivel az elkövetkező hónapokban foglalkozni fogunk:
1. Önsegítő klub, közösség létrehozása és támogatása: Munkanélküli, álláskereső és mobbing által érintett emberek számára önsegítő közösség létrehozása és mentorálása.
2. Civil szervezetek és munkáltatói, intézményi közös találkozók, workshopok rendezése.
3. Kisfilm készítése.
4. Facebook-oldal létrehozása.
5. Emberi méltóság megsértése a munkahelyeken, munkahelyi mobbing megelőzése, kezelése: e témákban kiadvány megjelentetés.
6. Fotópályázat fiataloknak: plakátok készítése és kihelyezése.
 
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
 

Magyarország megújul