Táplálkozás
Végül a néprajz tudomány oly hangsúlyos szegmensére, a táplálkozáskultúrára térnék ki:
Fontos kérdés, hogy
létezik e a cigányok
táplálkozásának etnikus rendszere. Akkor
járunk a legközelebb az igazsághoz ha azt mondjuk,
hogy a cigányok táplálkozásában
számtalan olyan elem van, amely egy nagy táji
étkezési rend rendszerét követi ,
történelmileg korábban kialakult
táplálkozási szokásokat őriz,
átveszi a korábbi paraszti normákat.
Egységes
táplálkozási rendről nem beszélhetünk,
nagy a szakadék a szegényebb és a módosabb
rétegek között .Az együtt
étkezésnek sem alakult ki rituális rendje. Ha egy
teknőkészítő elcserélte termékeit a piacon
krumplira, babra akkor bőséges eledel került az asztalra.
Ám gyakran előfordult, hogy sündisznóval,
ürgével, varjúval táplálkoztak.
Táplálkozásukban jelentős szerepe volt a frissen
elhullott állatoknak is. Tudták, hogy a beteg
állat mely részét lehet elfogyasztani,
feldolgozásuknak mondhatni rituális rendje alakult ki. A
húst ecetes vízben áztatták, erősen
fűszerezték, hogy büdös szaga elmúljon. A
döghúst természetesen nem kedvtelésből, hanem
szükségből fogyasztották. Új jelenség
az élelmiszermaradékok kukában vagy
szeméttelepeken való fellelése,
fogyasztása.(szegénységből adódóan).
Rendkívül gyakori az
egyoldalú, zsírban gazdag
táplálkozás . A burgonyából
készült ételek számos
elkészítési módját ismerik.
Jellegzetes ételük a bokoli ami keletlen lepénykenyeret jelent.
Amilyen szegényes a
hétköznap, annyira pazarló az ünnep:
többfogásos húsos ételeket főztek, s
már- már pazarlóan tettek ki magukért,
sokszor adósságokba verve magukat egy-egy lakodalom
alkalmával például. Lakodalmi menüsoruk nem
tért el jelentősen a paraszti kultúra ételeitől.
Ezen modul folyamán
szükségesnek tartottuk a roma történelem
és kultúra bemutatását, hogy annak
megismerésével képet kapjunk a legnagyobb
magyarországi kisebbség történeti
hátteréről.
|